Dones i ciència

Una reflexió per a "Al 10 de Santa Teresa"

Esta setmana, concretament ahir, dia 11 de febrer, s’ha celebrat el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Aquest dia va ser batejat així l’any 2015 per l'Assemblea General de les Nacions Unides per tal de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les xiquetes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència. I any rere any, la data ha anat calant i ara, sis anys després, tots els mitjans de comunicació en parlen i en gairebé tots els centres educatius es programen activitats, impulsades per entitats públiques o per iniciativa mateixa dels i les docents.

És necessari aquest dia? Rotundament sí. Sols un exemple, dels milers que es podrien posar: segons la Unesco, sols el 28% de les persones que es dediquen a la carrera investigadora són dones. És suficient celebrar aquest dia? Rotundament no. Com passa en tants altres dies destacats, de res serveix que un dia a l’any es conviden dones a parlar a platós de televisió o a fer conferències en instituts si no s’hi treballa cada dia de l’any per facilitar i fomentar les carreres científiques entre les nostres xiquetes. La societat necessita que diàriament, a la televisió, a la ràdio, a tots els mitjans de comunicació, es done pas a veus expertes de dones, ara, malauradament, en època de pandèmia, tenim una oportunitat d’or per convidar metgesses, infermeres, epidemiòlogues, biòlogues, tecnòlogues... I l’alumnat necessita que periòdicament les programacions en l’aula incloguen referències femenines on veure’s reflectides, que normalitzen la presència de la dona en la ciència, deixant de donar aparença d’extraordinarietat.

Tot açò no lleva que de dones extraordinàries hi ha, i moltes… Per a totes aquelles persones que ens escolteu i vos abellisca aprofundir més en la temàtica d’aquest dia assenyalat i en conéixer una d’eixes protagonistes valentes que fan ciència, vos convidem a visitar la secció dedicada al nostre programa de ràdio i recuperar el programa emés el 13 de març de 2020, titulat “Ciència és nom de dona”. Aquell dia vam entrevistar una dona extraordinària, Belén Franch, doctora en Física i que llavors acabava de tornar dels estats units, de passar uns anys treballant a la NASA, on fins i tot li van donar un premi a la seua jove carrera investigadora.

Si vos heu fixat, aleshores no ho sabíem, però en aquella entrevista, en aquell programa, no va ser la Doctora Franch l’única cosa extraordinària, si heu escoltat bé, es va emetre el 13 de març de 2020, a partir d’ací, pandèmia i més pandèmia…
Benvingudes, benvinguts, al 10 de Santa Teresa.

Ací podeu escoltar aquesta intervenció inicial, en la veu de Rosa Oltra, i tota l'emissió del divendres 22 de gener.

Imatge: Claire Boyle, estudiant de Florida State University. David Tucker/FDA. De domini públic. 

Odoo • Text i Imatge