Conversa sobre Savis de l'horta, La Mola és nostra i Renaixem

Amb l'autor David Segarra

Els veiem a casa i ens trobem el proper dilluns 11 de maig, a les 18.00 h en https://meet.jit.si/Docudefensahorta
Conduirà l'acte Alba Mompó.

Ací us adjuntem els enllaços dels documentals:
Renaixem
Savis de l'horta
La Mola és nostra

David Segarra i Soler és un periodista, escriptor, documentalista i activista valencià. Per conéixer-lo una miqueta, ens conta breument la seua trajectòria i què l'ha conduït a fer el camí escollit.

Entre els anys 1999 i 2000 funda amb unes companyes i companys el periòdic independent L'avanç. Posteriorment, deixa a una banda el periodisme escrit i digital per centrar-se en la producció de documentals. Aquests compten amb el major nombre de traduccions possibles i, a més a més, són d'accés públic. Els primers van ser en l'època de plena lluita activa a La Punta i l'Horta de Benimaclet.

Després es va desplaçar a Veneçuela, on va viure 8 anys. Un dels documentals més coneguts d'aquesta etapa és Fuego sobre el Marmara. L'any 2010, mentre estava a Palestina, va emprendre un viatge cap a la franja de Gaza, on va sofrir un atac per part de l'exèrcit israelià. En aquest atac van assassinar nou persones i la resta van ser detingudes i empresonades. El 2014 hi va tornar i va publicar el llibre Nàixer, viure i morir a Gaza amb l'editorial Sembra Llibres.

D’arrels valencianes, després de deu anys dedicats a descobrir noves realitats, contemplar-les i recollir-les als seus treballs, Segarra torna a la seua terra com si es tractés del viatge a Ítaca. Els seus últims documentals versen sobre les lluites i resistències del País Valencià. L'any 2016 va treballar amb joves del barri de La Coma i va publicar La Mola és nostra, contra el port mediterrani. L'any 2018 publica Savis de l'Horta, que ens apropa al coneixement de la gent major de l'horta valenciana.

Recentment ha estrenat Renaixem, enmig de la pandèmia global de la COVID-19. La societat està exposada a milers de comentaris i informació sobre les treballadores sanitàries, polítiques i treballadores de la llar dedicades a les cures. Tothom assenyala culpables dintre d'aquesta situació caòtica i desagradable, sense ser conscient del menyspreu i invisibilització d'un estrat social que du molts anys al peu del canó, reivindicant el reconeixement de la seua feina i en part la mancança del suport institucional. El que es pretén amb Renaixem és valorar la imprescindible tasca de les llauradores i llauradors valencians que es deixen la pell per donar aliment a totes les persones sense cap mena d'excepció. No buscar culpables, sinó agrair i sentir-nos afortunades de comptar amb gent que en mig d'una epidèmia treballa diàriament per alimentar-nos a totes. És la història de l'horta valenciana i com s'ha fet forta per a alimentar a tota la comunitat. Actualment està fent un projecte amb el nom de Per molt que bufe el vent, sobre l'experiència viscuda a la resistència del Forn de Barraca a Alboraia.

 

Odoo • Text i Imatge