Vuelta de la Hoz i Trinxeres de la Vegatilla

03/12: Colla excursionista

DIUMENGE 3 de DESEMBRE 08.30h — SENDERISME
Xèrica (Alt Palància): Vuelta de la Hoz i Trinxeres de la Vegatilla

Eixida: 8.30h (des de l'Expo Hotel, Av. de Pius XII, 4)
Dificultat: Moderada
Durada: 4 hores
Longitud: 10 km
Desnivell: 311m
Recorregut:
El passeig de la Vuelta de la Hoz i les Trinxeres de la Vegatilla conformen un senzill i peculiar recorregut circular pels voltants de l’interessant poble de Xèrica (Alt Palància).
Iniciarem la ruta des del mateix nucli urbà de Xèrica (al carrer de la Cueva Santa i pel pont Navarza), justament per la riba del riu Palància que ací forma un pronunciat meandre (hoz) que explica el nom del paratge. Aquest congost de cinquanta metres d'altura sobre el nivell del riu dona lloc a cingles pintorescos com el de la Peña Tajada.
Sembla que foren els pobladors andalusins els primers a aprofitar aquest enclavament. A la part superior edificaren un Castell –del qual es conserva la torre de l'homenatge–, i excavaren una sèrie de séquies i d'assuts (los Chorradores) per a derivar aigua del Palància i poder regar les hortes veïnes. Actualment la Hoz és un canó natural condicionat com a lloc d'esbargiment, amb una pinada.

Després de tornar novament al nucli urbà per la zona nord, creuem el riu pel pont Novales, que ens situa al camí de Benaval i agafem una una senda que puja a l'esquerra fins a les trinxeres de la Vegatilla, part de les estructures defensives i de contenció de l’anomenada «Línia XYZ» o Matallana, un complex sistema de fortificacions discontínues construït per les tropes republicanes durant l'any 1938 per a defensar el govern democràtic dels atacs de les tropes franquistes.

La línia de trinxeres s'estén al llarg de més d'un quilòmetre a través d'un sender que discorre per una densa pineda i que finalitza a una pista forestal.
Des d’ací girarem a l'esquerra i ascendirem pel vessant oest del Muela fins arribar a una bifurcació de la pista forestal del Covarcho, on girarem de nou a l'esquerra i aplegarem al Llano de la Muela, amb corrals en desús. Tot seguit començarem el descens, on localitzem dos miradors -no senyalitzats- cap a la Hoz del Palància i que ens ofereixen unes vistes espectaculars de la Peña Tajada, de la torre de l'homenatge del castell i de l'esvelta Torre Mudèjar (any 1622), el monument més distintiu de Xèrica i que visitarem en acabar la ruta.

Depenent d’horaris, tractarem de fer una ullada al Museu Municipal de Xèrica (els diumenges obri de 17 a 19h), amb col·leccions molt rellevants sobre la història local, i on destaca, sens dubte, el retaule dedicat a sant Jordi (segle XIV), una joia de la pintura gòtica valenciana.
---
Per a apuntar-vos, telefoneu al 963922088 o escriviu al correu collaexcursionistacr@gmail.com
Bo d’ajut: 3/5 euros.

Nota: La Colla excursionista de Ca Revolta no es responsabilitza de les accions, ni d’accidents o lesions de les persones participants a l’eixida organitzada. És recomanable comptar amb una assegurança pròpia.
Imatge: wikimedia




Odoo • Text i Imatge