Llibres per la revolta

S'acosta el 23 d'abril, el Dia del Llibre.
Des de Ca Revolta sempre hem apostat pel pensament crític i per la cultura sense censura i, ara més que mai, volem que les idees circulen i que la imaginació ens ajude a fer menys pesat el confinament.

És un moment per a compartir, per a enlairar les idees als espais virtuals, com fem amb les milotxes des dels balcons. Ens agradaria que fins al 30 d'abril, ens féreu arribar una foto del llibre o llibres que esteu llegint acompanyada d'un comentari breu.
Podeu fer-ho a través del c/e activitats@carevolta.org o del núm de Whatsapp 605 563 291.

@bonifaciferrer: ara és temps de llegir més, i les possibilitats són il·limitades. Com la curiositat humana. Per mencionar sols tres noms de la nòmina infinita de la creació literària: George Orwell, Mercè Rodoreda, o Manuel Vázquez Montalbán. Ara estic amb LA TRAMA NUPCIAL, de Jeffrey Eugenides. Els personatges, un trio universitari de dos xics i una xica, estan molt ben definits en la seua complexitat. Amb ironia i mestratge, la novel·la parla del trànsit a l’edat adulta en un procés de maduració personal on hi ha l’amor, els dubtes, les febleses, el compromís, el sexe, la renúncia, la malaltia... en definitiva, tot allò que forma part de la vida. #llibresperlarevolta
@pilarvicenta: L'ESPERIT DEL TEMPS és una gran novel·la de Martí Domínguez que recrea la trajectòria d'un metge austríac que es posa al servei de la política nazi.
#llibresperlarevolta
@estoestelita: aquest llibre va ser el regal d'un amic fa 5 anys aproximadament.
El llibre ens parla d'un periodista nordamericà que viatja a documentar com és la vida a ECOTOPIA, un país (fictici) que s'organitza sobre la base de l'entorn natural i les persones, en lloc de l'economia com la resta del món. El periodista s'acosta per a entendre com és el seu urbanisme, la seua alimentació, la mobilitat, els esports, els mitjans de comunicació, l'economia, les dones ecotopianes, el treball, les arts, la salud i la forma d'obtindre energia, entre altres.
Encara que siga ficció, per a mi és una prova de què és possible una altra forma de viure i de relacionar-se amb els altres, d'educar als xiquets, de compartir, d'alimentar-se, de sanar, inclús de rentar els plats (si algú ha llegit el llibre entendrà aquesta cosa dels plats que estic dient...) Actualment continua sent per a mi un llibre de consulta. Quan al meu cap li falta llum per a entendre certes coses de com funcionen les societats pense..., com farien aquesta cosa en Ecotopia...? I pensar que hi ha altres alternatives i es poden fer les coses d'altra forma, em dona esperança.
Aquesta edició té una portada de l'il·lustrador Rubén Fernández Rubio, que m'agrada molt, i també la introducció de Carlos Taibo.
#llibresperlarevolta
Valerià Martin: els perquès de la lectura de la POESÍA REUNIDA de González Tuñón són variats.
El fet que encara que va nàixer a Buenos Aires son pare fora de Mieres i sa mare de Pola de Siero.
La seua participació en la Trobada d'Escriptors Antifeixistes.
El fet que els músics argentins del Cuarteto Cedrón cantaren algun dels seus poemes en els temps de l'exili francés, de vegades acompanyats per Paco Ibañez...
Però sobretot pel que jo entenc com una declaració d'intencions en els següents versos:
"Hablemos de un hecho favorable al proceso de la perfección / La poesía, ese equilibrio entre el recuerdo y la predicación, / entre la realidad y la fábula, / debe fijar los hechos favorables. / Hablemos de un hecho histórico favorable, feliz, a pesar del fracaso y de la muerte."
Està referint-se a la Revolució d'Octubre de 1934 a Astúries i aquests versos formen part del poema que porta per títol "El tren blindado de Mieres".
Jo crec que per als que caminem per l'esquerra de la vida, un cop d'ull a la seua obra poètica de tant en tant ens pot vindre bé en aquests temps de desmemòria planificada.
#llibresperlarevolta
Julio Viana: JONATHAN STRANGE Y EL SEÑOR NORRELL, de Susanna Clarke.
Magos, magia, libros y bibliotecas, principios del siglo XIX, Inglaterra profunda, Londres, casonas y mansiones, sillones junto al fuego con un libro en las manos, personajes delirantes, convencionales o geniales, buenas dosis de humor y flema, conjuros y 800 páginas de diversión y deleite.
#llibresperlarevolta
@lluisacifre: NOVA IL·LUSTRACIÓ RADICAL, de Marina Garcés, és un llibre de terrible actualitat, i més encara en aquests moments de pandèmia, que ens du a plantejar-nos com acarar el futur pegant-li la volta al present per tal d'aconseguir, encara, treballar per una societat millor arreu del planeta: "Hem perdut el futur però no podem continuar perdent el temps."
#llibresperlarevolta
@mmire_e: amb el que estem vivint, recomane TORNAR A ENCANTAR EL MÓN, de Silvia Federici, una autora de qui moltes haureu llegit ja 'Caliban i la bruixa'. Interessantíssim i molt apropiat en el context de la pandèmia.
#llibresperlarevolta
Cris Martí: TREMENDES, de @majeta, és una mostra de bon periodisme, d'eixe que tanta falta ens fa. Majo, a través de deu reportatges intensos i alhora tendres on les protagonistes són dones anònimes ben coratjoses, ens ajuda a comprendre realitats llunyanes i pròximes.
#llibresperlarevolta
Josep Martínez: recomane la poesia de Wisława Szymborska, escriptora i sociologa polonesa que feia textos "intensos i subtils", capaços de pertobar-nos, en paraules d'Enric Sòria. I recomane que esgarrem el cànon poètic i llegim dones: Ingeborg Bachmann, Louise Glück, Chantal Maillard, Sophia de Mello, Anna Montero, Safo...
#llibresperlarevolta
Isabel Cercenado: Aquest llibre ens planteja l'experiència trans con una possibilitat, entre altres, de gestionar el malestar de gènere. Les categories home/dona són tant rígides, tant asfixiants que acaben expulsant moltes persones, generant un malestar que no troba espai per a expressar-se dintre de la nostra mirada encorsetada sobre les identitats de gènere.
#llibresperlarevolta
 
 
I acabem els suggeriments, per ara, amb una recomanació que ens fa molt de goig: el nostre company d'Astúries Alberto Vázquez García ens presenta el seu còmic 'Los llazos coloraos' (Trabe, 2019) sobre les vagues mineres sota el franquisme, en concret, des finals dels 50 i inicis dels 60. Podeu adquirir-lo ací: https://tienda.trabe.org/as/novedaes/... #llibresperlarevolta