Manifest 9-0

Comissió 9 d'Octubre

9 D’OCTUBRE 2020
CONSTRUÏM EL PAÍS VALENCIÀ: DRETS, AUTOGOVERN, LLENGUA

El 9 d’Octubre celebrem l’entrada del Rei Jaume I en la ciutat de València, l’any 1238, i el naixement simbòlic del poble valencià. És un moment per a recordar d’on venim i la persistència al llarg dels segles d’un poble amb una llengua i una cultura pròpies, i també per a fer balanç del moment i sobretot propostes de futur.

Enguany, la diada arriba marcada per la pandèmia de la Covid-19, que tant de dolor ha causat. Hem de recordar els milers de víctimes, les persones que han mort o han patit malaltia, i les famílies afectades. Volem també expressar el nostre més sincer reconeixement a totes les persones que treballen en l’àmbit sanitari en particular i en els serveis essencials en general, perquè el seu esforç i la seua generositat han estat clau en moments molt difícils. I hem de fer una crida a la responsabilitat, perquè la pandèmia continua, i la maduresa com a poble passa, també, per la prudència quan és necessària col·lectivament.

Però la pandèmia no ha tingut només greus conseqüències en l’àmbit sanitari, sinó com a mínim en dos altres àmbits. En primer lloc, en l’econòmic i social: molts milers de persones han perdut el seu lloc de treball o el mantenen precàriament, moltes empreses i autònoms pateixen una situació molt complicada. Ara comprovem la importància de la inversió pública en uns serveis socials de qualitat i professionals. I en segon lloc, en el de l’autogovern, els drets i la llengua: hem vist desplegaments policíacs i militars sense utilitat sanitària, invasions de competències autonòmiques no justificades, desaparició de les llengües cooficials de les comunicacions sanitàries... al mateix temps sense que el Govern espanyol propose cap nou model de finançament i, per tant, que continue l’ofec econòmic de la Generalitat valenciana i amb ell el de la nostra sanitat, els nostres serveis socials i la nostra educació.

La responsabilitat que recomana la situació de pandèmia ha portat la Comissió 9 d’Octubre a pensar una diada diferent. Però responsabilitat no és sinònim de silenci ni de renúncia a les nostres responsabilitats com a agents socials amb el nostre poble, el poble valencià. Per això, reafirmem la nostra voluntat de construir el País Valencià com a subjecte de sobirania i com a projecte de millora del benestar del nostre poble, i de defensar-nos dels grups i organitzacions feixistes que ens ataquen violentament, any darrere d'any, volent negar els nostres drets socioculturals i el nostre dret a decidir.

Reclamem respecte a l’autogovern del poble valencià i, per tant, rebutgem les temptacions de continuar envaint competències autonòmiques. Reclamem respecte als drets nacionals i socials dels valencians i valencianes, i per això volem un nou model de finançament que acabe amb l’espoli fiscal i una política activa de creació de treball i de recuperació dels serveis socials. I reclamem també respecte per la llengua del poble valencià, que és –no ho oblidem– oficial al País Valencià: al Govern valencià li repetim una vegada més que necessitem una Llei d’Igualtat Lingüística, la fi de la censura de TV3 amb la plena reciprocitat de les ràdios i televisions que emeten en valencià, la plena participació en l’Institut Ramon Llull i la no discriminació del valencià en les comunicacions oficials, institucionals, administratives i sanitàries.

La Comissió 9 d’Octubre està formada per les entitats Acció Cultural del País Valencià (ACPV),  Associació Cívica Valenciana (ACV) Tirant lo Blanc, Ca Revolta, Decidim, Escola Valenciana, Fundació Nexe, Plataforma per la Llengua, Societat Coral El Micalet; els sindicats estudiants Bloc d’Estudiants Agermanants (BEA) i A Contracorrent; els sindicats CCOO-PV i Intersindical Valenciana; i els partits Compromís, ERPV, EUPV i Podem.

Veure més
Odoo • Text i Imatge