Marc Granell, Premi de les Lletres de la Generalitat Valenciana

El guardó es lliurarà el 9-O

La Generalitat Valenciana ha concedit hui el Premi de les Lletres al poeta Marc Granell. Amb aquest guardó, que es lliurarà tot coincidint amb la diada del 9 d'Octubre, el Consell ha volgut reconéixer la trajectòria de qui ha format part del grup "de poetes i narradors que revolucionaria la literatura" en català al País Valencià als anys 70.

Granell inicià la trajectòria literària el 1976 quan guanyava el Vicent Andrés Estellés, dins dels Premis Octubre, amb el llibre, Llarg camí llarg. Ha publicat prop de vint llibres, inclosos alguns de poesia infantil i juvenil, tots recollits el 2017 -junt a alguns inèdits- en el volum Poesia completa 1976-2016, editat per la Institució Alfons el Magnànim. "Quan lliges els poemes de Marc Granell et sents sacsejat per una tralla d'emocions i cruesa", afirma Francesc Calafat en el pròleg d'aquest aplec.

Per sort, Marc no ha callat i enguany acaba d'aparéixer en l'editorial Bromera un nou volum, Cel de fang, del qual reproduïm el poema que l'obri:

LA POESIA
És el foc i és la neu, és la tristesa
i és el crit que desperta l’alegria
i ens fa llum les tenebres que habitàvem
com un costum antic d’àngels caiguts.

És el pont i és el riu, és la memòria
que obri escletxes de mel en la ferida
fonda i roent que ens cava precipicis
insalvables al bell mig de les venes.

És la mar i és la senda, és el desig
que crea com cap déu futurs més savis
i funda uns altres mons que es fan possibles
si el cant esquinça vels i fon les ombres.

El Consell també ha destacat la seua tasca com a traductor (ha publicat versions d'Alberto Cavallari o Estellés, entre d'altres, i, en col·laboració, d'Erich Fried i Bertold Brecht) i que ha desenvolupat "una intensa activitat com a editor i promotor d'activitats culturals relacionades amb la literatura".

D'aquesta intensa activitat en som testimonis a Ca Revolta. Marc començà a col·laborar amb nosaltres ja des de l'inici, coordinant vetlades poètiques en els anys 2000 i 2001 i fins ara són innumerables les ocasions en què hem comptat amb la seua aportació, ja siga participant en presentacions de llibres, en les plaquettes que editàrem des de Poesia per la revolta o donant poemes manuscrits per a la campanya de micromecenatge del 2014.

Fotografia: Valerià Martín, El Seco. Marc Granell i Begonya Pozo a Ca Revolta. 2010.

Odoo • Text i Imatge